Til innholdet

Meny

Pexels Nextvoyage 713081 (1)

Normalisering i boligmarkedet

Boligmarkedet har vært svært hett i Vestfold de siste årene. Nå tyder mye på at markedet har normalisert seg i forhold til tilbudet og etterspørselen av boliger som vi hadde før pandemien brøt løs.

– Boligmarkedet er kjøligere nå enn det var under pandemien. Det er utvilsomt, men det er et mye bedre balansert marked, forteller daglig leder Tom Arild Henriksen i Z-eiendom i Tønsberg

Bedre balanse nå

Under hele pandemien var det en tendens til at det ble solgt flere eiendommer hver uke enn det som ble lagt ut. Det er et regnestykke som ikke holder over tid. I fjor på denne tiden var utbudet av enheter på sitt aller laveste.

– I fjor vinter var boligmarkedet egentlig bunnskrapt med svært få enheter ute i markedet i vårt distrikt. Så fikk vi i løpet av fjoråret renteøkninger, høye strømpriser og økt inflasjon som påvirket markedet. Nå har vi like mange enheter ute til salgs som i et normalår, samtidig som vi selger et høyere antall enn på samme tid i fjor, forklarer Henriksen

 

Fagansvarlig/daglig leder i Z-eiendom, Tom Arild Henriksen.

Valgte å selge først

Christina Sunneklep-Waite og ektemannen Dan har akkurat både solgt og kjøpt bolig i Larvik. De valgte å selge først.

– Det har vært mange negative oppslag rundt boligmarkedet i mediene de siste månedene, så vi bestemte oss for å selge leiligheten vår før vi kjøpte noe nytt. Det ga oss en ekstra trygghet i at vi visste nøyaktig hvor mye vi hadde å kjøpe for. Vi var ikke særlig bekymret for å eventuelt selge under takst. Ettersom vi ikke hadde kjøpt ny bolig først, kunne vi i teorien sitte med leiligheten til vi fikk en pris som var riktig for oss, forteller Christina. 

Ulike oppfatninger hos kjøper og selger

Også den erfarne meglersjefen oppfatter at det er svært få i markedet som er avhengige av å selge uansett pris. Derimot er det enkelte kjøpere i markedet som nå prøver seg med lave urealistiske bud. 

– Det er et fåtall selgere som er i en situasjon hvor de må selge. Allikevel er det en del skambud ute og går på grunn av det som står i media om boligmarkedet. Slike bud blir meget sjeldent akseptert. Hvis kjøper er interessert i boligen, men blir sittende og vente til det kommer et annet bud, er det en dårlig vurdering synes jeg. Da ber jo kjøper om å få konkurranse. Og blir det konkurranse, er det alltid noen som er interessert i å prise eiendommen opp, forklarer Henriksen.

 

Solgte og kjøpte samme uke

Det viste seg at leiligheten til Sunneklep-Waite hadde en beliggenhet og pris som gjorde at flere var interessert, og leiligheten ble raskt solgt.
– Leiligheten vår ble solgt til prisantydning dagen etter visning, noe vi var fornøyde med. Dette var raskere enn vi hadde våget å håpe på, forteller Christina.

Christina Sunneklep-Waite og Dan Waite er fornøyde med at salg og kjøp av bolig skjedde i løpet av én uke. Foto: privat.

Hus-jakten startet derfor mye raskere enn det unge paret hadde sett for seg, og allerede samme uke hadde de kjøpt seg en enebolig i samme strøk som de bodde i fra før av.

– Det har vært mye snakk om at boligprisene er på vei ned, men vi opplevde ikke det i noen stor grad i den prisklassen vi var ute etter. Vi endte opp med å kjøpe et hus til litt under prisantydning. Vi solgte (tirsdag) og kjøpte (fredag) i samme uke, så det gikk fort, sier Christina. 

 

Selges mer nå enn på samme tid i fjor

Markedsområdet til Z-eiendom er Nøtterøy, Tønsberg, Åsgårdstrand, Re og Stokke. I vinterferien lå det 254 boliger til salgs i forhold til 106 året før. Det ble også omsatt 37 boliger mot 25 i samme uke året før.

– Så salget er høyere nå enn i fjor, men utbudet av enheter er også mye høyere.  Samtidig ser vi at snittprisen har økt fra 38 000 kvadratmeteren i fjor til 45 000 kvadratmeteren i år. Det kan være litt tilfeldigheter som gjør det, for eksempel at det er høyere andel dyrere boliger som ble solgt i år, men det viser en tendens. Og den tendensen er at prisene i hvert fall ikke er lavere nå, forklarer Henriksen.  

 

Nyboligsalget noe tråere

Innover mot hovedstaden er det færre nye boliger som selges, og færre store prosjekter i gang. Dette merkes også her i distriktet, men i en mye mindre skala.

– Det blir som en omvendt pyramide. Den største effekten får du i Oslo, men vi ser jo at det også er prosjekter her som skrinlegges og som ikke blir realisert. Både på grunn av høyere byggekostnader og dårlig forhåndssalg, forteller Henriksen.

 

Markedet har tilpasset seg det nye rentenivået

Gjennom pandemien var rentenivået historisk lavt. Etter flere rentehevninger er rentene nå på et mer normalt nivå historisk, det virker det som markedet også har tatt høyde for og at de fleste boligkjøpere har god kontroll på hvor mye de har råd til å betale når de er på boligjakt. 

– Bankene tar også stresstester av økonomien til boligkjøpere som skal ha lån, for å sikre at de kan takle høyere rente. Så jeg tro vi på en måte har tilpasset oss det nye rentenivået. Det er kanskje et sunnhetstegn for boligmarkedet fremover. Samtidig er det god balanse mellom tilbud og etterspørsel i markedet, så det er få tegn til at det blir noen krise i boligmarkedet nå, sier Henriksen.

 

Z-eiendom er et heleid datterselskap av SpareBank 1 Sørøst-Norge, som leverer Konjunktur Sørøst.