Til innholdet

Meny

Pexels Vishnu R Nair 1105666

Prioriterer å bruke penger på aktiviteter

Etter markante prisøkninger og rentehevinger, har mange av oss begynt å endre handlevaner. Men vi ønsker fortsatt å gjøre hyggelige ting på fritiden. Det kommer tydelig frem i en forbrukerundersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra SpareBank 1.

– I undersøkelsen sier hele 86 prosent av de spurte at de har gjort tiltak for å tilpasse seg til økt prispress i det siste. Spesielt forbruksmønsteret er i endring, sier Signe Stenersen som er regionbanksjef for Vestfold i SpareBank 1 Sørøst-Norge.

Mindre på hus og hjem

Under pandemien økte varehandelen på interiør og oppussing. Den trenden er på vei nedover, noe som merkes hos interiørbutikker og møbelforretninger. Hele 32 prosent svarer at de bruker mindre på møbler og interiør nå. Omsetningen innenfor denne kategorien var merkbart lavere i første kvartal sammenlignet med de to siste årene, og det er allerede kommet varsler om nedskjæringer hos noen av de store møbelkjedene.

Best i klassen til å verne om familieaktiviteter

Noe som sitter langt inne hos folk, er å kutte i familieaktiviteter som kino, lekeland, utflukter og helgeturer. Da er det heller andre materielle innkjøp folk avstår fra først. Det har også vært en liten nedgang også her, men der nærmere 20 prosent på landsbasis sier de har kuttet i dette, er det samme tallet her hos oss på 13 prosent. Et sted de merker at familieaktiviteter fortsatt prioriteres høyt, er hos Gravity Sports Trampolinepark i Tønsberg.

Foto: Gravity Sports Trampolinepark i Tønsberg.

– Jeg tror mange fortsatt prioriterer å besøke oss, fordi det er en opplevelse man husker, og det er gøy for både store og små. Det viktigste er nok samholdet det skaper innad i familien. Vi ser at de kommer nærmere hverandre, forteller daglig leder Stian Bråthen-Hella hos Gravity Sports Trampolinepark.

Folk vil ha nye opplevelser

Også hos Foynhagen på Brygga i Tønsberg, som arrangerer en rekke konserter, merker de stor etterspørsel etter stedets mange arrangementer fremover.

 

Opptur i billettsalg på konserter og arrangementer. Foto: Foynhagen.


– Vi ser av vårt billettsalg at kulturopplevelser blir prioritert. For vår del har vi aldri solgt så mange billetter per konsert som vi gjør nå. Vi opplever også endrede kjøpsvaner, publikum kjøper billetter mye nærmere arrangementsdatoen enn tidligere, forteller daglig leder Kim Alexander Holmøy hos Foynhagen.


Daglig leder av Foynhagen, Kim Alexander Holmøy. Foto: Foynhagen.

Populært med bursdager

Det som trekker mest folk til trampolineparken i Tønsberg, er bursdagsselskaper. Det merkes godt at mange nå ønsker å ha en skikkelig feiring, etter å ha måttet ta hensyn til smittevernsrestriksjoner under pandemien.
– Bursdager er veldig populært. Her har vi hatt et stort oppsving. Vi har gjerne flere barnebursdager i løpet av en dag, noe som er ekstra moro for oss å være vertskap for, forteller Bråthen- Hella hos Gravity.


Fakta fra undersøkelsen for Sørøst-Norge:

  • 86 prosent har gjort tiltak for å tilpasse seg til økt prispress
  • 44 prosent sier de er bekymret for egen privatøkonomi
  • 61 prosent oppgir at bufferkontoen er redusert
  • 52 prosent sier de handler billigere matvarer enn tidligere
  • 32 prosent svarer at de bruker mindre på møbler og interiør