Til innholdet

Meny

Microsoftteams Image (1) (1)

Skien: Banken melder nå om en kraftig nedgang i kortbruken hos kundene.

Renteoppgangene og prisstigningen har begynt å gjøre seg gjeldende blant folk i Skien. Det viser seg i tydelig i forbruksmønsteret, ved at det er en markant nedgang i kortbruken.

– Vi ser at folk nå virkelig strammer inn, og reduserer forbruket i de aller fleste kategorier. Det viser at renteeffekten for alvor har begynt å påvirke folks økonomi. Denne trenden vil trolig forsterke seg ytterligere utover høsten, sier banksjef Linda Velta, regionbanksjef for Telemark i SpareBank 1 Sørøst-Norge.

Regionbanksjef Linda Velta

Linda Velta kan fortelle at handelstrendene blant folk i Skien har endret seg den siste tiden.


Tallene hun viser til er hentet fra skiensfolks kortbruk innenfor ulike kategorier. Disse tallene for bankkundenes kortbruk oppdateres jevnlig på Konjunktur Sørøst sin nettside for Skien kommune.

 

Bruker mindre på mat


På ett år har prisen på matvarer i butikken økt med 13,7 prosent, ifølge SSB. Til tross for den sterke oppgangen i matvareprisene, viser kortstatistikken til sparebanken at kundene deres nå bruker mindre på mat enn de gjorde tidligere i år.


– Det tilsier at vi kanskje har litt mer slunkne handlekurver og jakter mer billigmerker nå enn tidligere. Mange av oss har rett og slett blitt mer selektive og følger nøyere med på uketilbud. Det virker også som flere er blitt flinkere til å planlegge for uka og kaste mindre mat, det er jo bra for både familieøkonomien og miljøet, sier banksjefen.

Statistikken på Konjunktur Sørøst viser at etter en topp i sommer er handelstrenden for dagligvarer igjen på vei nedover


Men den største nedgangen i kortbruken i Skien er innenfor klær og sko. Det er en klar trend at mange nå har strammet inn på shoppingen av nye klær.


– På den ene siden er det jo bra om dette fører til at plagg brukes lengre og at det blir økt fokus på gjenbruk. På den andre siden kan det jo på sikt bli en utfordring for mange av klesbutikkene i byen vår. Spesielt om den store nedgangen i handlingen av sko og tekstiler vedvarer. Da kan det bli vanskelig å kunne holde alle i arbeid og levere overskudd på driften, sier Velta.

 

Hygger seg på byen

En bransje som fortsatt opplever god pågang, er serveringsbransjen. Vi bruker nå mer på kafe- og restaurantbesøk enn tidligere. På dette området ser banken at det har vært stigning i hele år, og den mest markante oppgangen har kommet nå i sommer – før den har fått en liten nedgang i august.

To personer på restaurantbesøk

Til tross for nedgang i kortbruken er det fortsatt mange i Skien som velger å bruke penger på kafe- og restaurantbesøk

– Det er naturlig at svært mange ønsket å kose seg litt ekstra i ferien, da hadde litt å rutte med i form av feriepenger. Så er det spennende å se om vi får en større dipp utover høsten, eller om trykket for restaurantene og kafeene holder seg, sier Velta.

 

Strammer til enda mer 

Norges Bank har varslet enda en renteøkning i september, og da vil mange få det enda strammere enn nå.


Banksjefen viser til at svært mange har spart opp en del penger gjennom pandemien, og slik klart å bygge opp en buffer. Men banksjefen ser nå at en del har vært nødt til å begynne å tære på de oppsparte midlene.

Linda Velta

– Første bud er å sette opp et budsjett over inntekter og utgifter for å få oversikt over egen økonomi. Det blir spesielt viktig framover, særlig for alle med store boliglån. Skiensfolk flest ser ut til å klare renteoppgangene greit, men har du utfordringer med kostnadene, er det viktig å ta kontakt med banken for å se på mulige løsninger før det går for langt, råder banksjefen.